شرایط ثبت اختراع
اختراعی را می توان ثبت کرد که شامل ابتکار نو بوده و کاربرد صنعتی داشته باشد.
- جدید بوده و نوآوری داشته باشد
- کاربرد صنعتی داشته باشد
- گام ابتکاری داشته باشد
ابتکار نو یعنی آن چه که در صنعت پیشین وجود نداشته باشد و برای فرد دارنده مهارت عادی در فن مورد نظر آشکار نباشد.به این معنا که شخص دارای مهارت عادی در آن رشته با خواندن توصیف نامه قادر نباشد آن را شبیه سازی نماید.از نظر صنعتی، اختراعی کاربردی به شمار می رود که در رشته ای از صنعت قابل ساخت یا استفاده باشد.منظور از صنعت، معنای گسترده آن می باشد و شامل مواردی مانند صنایع دستی، کشاورزی، ماهیگیری و خدمات هم می شود.
مرجع ثبت اختراع:
مرجع صالحی که می بایست اختراع را به آن ها ارائه کنیم تا بعد از بررسی، سند اختراع به ما داده شود متفاوت می باشد.چرا که در ثبت بین المللی و ثبت داخلی و در هر کشور این مرجع دارای تفاوت است.در ایران متولی ثبت،اداره مالکیت معنوی که زیر مجموعه سازمان ثبت کشور است.
که دارای سه اداره کل مجزا می باشد; ثبت علامت تجاری، ثبت طرح صنعتی و ثبت اختراعات.هریک از این اداره کل ها دارای معاونت ثبت اختراعات داخلی و ثبت اختراع خارجی می باشد.سازمان ثبت زیر مجموعه قوه قضائیه می باشد بنابراین یک رکن قضایی در ایران ثبت را انجام می دهد.در کشور های توسعه یافتهمتولی ثبت اصولا وزرات اقتصاد یا بازرگانی و تجارت می باشد.
این که کدام مرجع ثبت اختراع انجام دهد وابسته به میزان توسعه یافتگی آن کشور می باشد. مدارک مورد نیاز و اظهارنامه را به اداره ثبت مالکیت صنعتی تهران ارسال می نماییم.ارسال اولیه مدارک و اظهارنامه بصورت الکترونیکی است.
در مراحل بعدی نیاز به وکیل ضروری است و ما حضوری و الکترونیکی فرایند را طی می نماییم.
مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع :
مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراعات در داخل و خارج از کشور تقریبا یکسان است.
- مدارک هویتی مخترع یا مخترعین
- تصویر کارت ملی
- تصویر شناسنامه
- اگر مالکی غیر از مخترعین وجود دارد مدارک مربوط به آن
- شخص حقوقی:
- آگهی تاسیس شرکت
- اخرین اگهی تغییرات شرکت
- تصویر مدیر عامل یا رئیس هیئت مدیره
شخص حقیقی :
تصویر کارت ملی و شناسنامه
در فرایند گام به گام تکمیل اظهارنامه ثبت اختراع،درصد مالکیت هر شخص را باید مشخص کرد.مخترعین صد در صد مالک بوده و تمام حق معنوی به صورت دائمی متعلق به آن ها است ولی سایر مالکان دارای درصد یا دارای بخشی از حق می باشند که مشخصا در اظهارنامه می بایست قید گردد.
مخترع همواره شخص حقیقی می باشد و یک انسان است.
اخیرا یک دعوای حقوقی در اروپا مطرح گردیده که هوش مصنوعی قدرت ابداع دارد یا نه؟
نتیجه آن شد که دارای قدرت اراده و اختیار نمی باشد پس قادر نخواهد بود که مخترع باشد ولی مالک می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد نظیر شرکت های دانش بنیان یا دانشگاه ها.امروزه در ایران به این دلیل که مخترعین اصولا دارای تمکن مالی نمی باشند شرکت ها یا سازمان ها ورود می کنند.ورود این سازمان ها به صورت تامین مالی یا حمایت های اداری و ساختاری است.
به این صورت که:
- کار فنی توسط مخترعین صورت می گیرد.
- سازمان،شرکت یا دانشگاه تامین مالی و سایر حمایت ها را می کند.
- تابعیت مخترع/مخترعین/مالک
- نشانی پستی و الکترونیکی مخترعین / مالک.
- شماره تماس ثابت یا همراه که به نام آن ها باشد.
- وکالت نامه وکیل دادگستری
- تعیین موضوع و زمینه ای که اختراع در آن صورت می گیرد.
- تصاویر مربوط به اختراع با درج شماره هایی که در متن توصیف نامه تشریح شود.
- توصیف نامه که گام به گام اختراع را توضیح داده است.
- ادعا نامه که در یک جمله می بایست به صورت فنی و حقوقی ادعای مخترعین را توضیح دهد.
اهمیت حضور وکیل ثبت اختراع در مرحله تنظیم توصیف نامه و خصوصا ادعانامه می باشد.ادعانامه گفتگوی فنی و حقوقی با کارشناسان برای ارائه ی کار خود است.بنابراین ضرورت دارد حتما با وکلای متخصص این زمینه صحبت کنیم.
- ۰۱/۰۷/۲۰